Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
a genetikai adatok felhasználásával kapcsolatos félelmekről a vázlatos humán genom közzététele kapcsán a Pipacs február 12-én írt
010212-genizmus.htm
a dohányzás genetikai hátteréről a Pipacs február 8-án írt
010208-genfuggo.htm
a cukorbetegség génterápiás lehetőségeiről a Pipacs tavaly novemberben írt
001129-cukor.htm
a gének szabadalmaztatása körüli kérdésekről a Pipacs tavaly novemberben írt
001116-genek.htm
az izlandihoz hasonló Tonga-i génvásárról a Pipacs tavaly novemberben írt
001127-tonga.htm
beszámoló Jesse Gelsinger haláláról az [origo]-n
http://www.origo.hu/tudomany/
elet/000123ujabb.html
összeállítás Jesse Gelsinger halálának kapcsán az [origo]-n
http://www.origo.hu/tudomany/elet/
000218genterapia.html
Útban a skizofrénia génterápiája felé


Izland lakosainak genetikai adataiból kiindulva dolgozik a skizofrénia ellenszerén egy gyógyszergyártó cég. Az izlandi lakosok adatainak birtokában a deCODE megtalálta, és a gyógyszergyárnak eladta a betegség kialakulásában szerepet játszó fehérje génjét, amely a kifejlesztés előtt álló kezelés egyik fő célpontja lehet.

A skizofrénia minden századik embert érintő, fiatal felnőttkorban jelentkező mentális betegség. A kezelés napjainkban a betegséggel együtt járó hallucinációk és érzelmi zavarok kordában tartásában merül ki. Azzal a vitatott lépéssel, hogy az izlandi parlament néhány éve eladta az ország genetikai adatait, olyan lehetőség került a deCODE kezébe, hogy egy példa nélküli méretű, 270 ezer fős populációból merítheti a kutatásai bázisát.

A biotechnológus szakértők szerint a nagy kérdés az, hogy tud-e élni is a lehetőséggel a Hoffman-La Roche gyógyszergyár, amely a skizofrénia génjeit a Reykjavik-i cégtől megvásárolta. A szakértők előtt ismeretes, hogy számtalan ígéretes gént fedeztek már fel világszerte, az azokat megcélzó gyógyszerek kifejlesztése azonban még mind kísérleti fázisban, annak is az igen korai szakaszában van.

A közvélemény hiteles tájékoztatása a rohamosan fejlődő biotechnológia eredményeiről azonban nem csak a megalapozatlan reménykeltés, de az emberek körében tapasztalt kategorikus elzárkózás miatt is fontos. Jesse Gelsinger, egy génterápiás kezelés során elhunyt fiatal amerikai esete miatt a génterápiával szemben például általános ellenállás él az emberekben. Bizonyos, hogy a jövőben Izlandról egyre több hír érkezik majd a génterápiás kutatásokkal kapcsolatban, hiszen a deCODE mostanra már nyolc betegség dekódolásában ért el eredményeket. A remények szerint az ismeretek bővülésével a hírek egyre kevésbé hatnak sokkolóan a közvéleményre, egy-egy sikerről, vagy éppen eredménytelenségről tájékoztató beszámoló nem befolyásolja olyan erősen az emberek véleményét a biotechnológiáról. És talán megszűnik az a napjainkban oly jellemző hozzáállás is, hogy a biotechnológia egyik ágában felröppent sikertelen hír miatt a biotechnológia összes többi ága iránt is bizalmatlanságot mutassanak.


2001. február 16.

         

üres
© pipacs.hu
webmester