Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


A víz a legjobb gyógyszer


A gyógyszeripar termékeinek dollár-milliárdokban mérhető forgalma mellett aránylag olcsónak tűnik az a szer, amely - legalábbis a fejlettebb világ országainak háztartásaiban - a legközelebbi vízcsapból hozzáférhető. Egy német kutatócsoport vizsgálatai kimutatták, hogy egyes szív- és érrendszeri megbetegedések leghatékonyabb gyógyszere a csapvíz.

A berlini Humboldt Universität kutatói az American Heart Association évente megrendezése kerülő konferenciáján ismertetett tanulmányából kiderült, hogy az érrendszeri problémák okozta, hirtelen vérnyomáseséssel járó általános gyengeség (ortosztatikus hipotenzió) legjobb gyógymódja a vízivás. Az általános gyengeségben szenvedő betegeknek nincs elég erejük arra, hogy például ébredés után felkeljenek az ágyból, vagy ülő helyzetükből felálljanak. Jens Jordan, a kutatócsoport vezetője szerint a korábbi elképzelésekkel ellentétben nem a vízfelvétel miatt megnövekedett testfolyadék mennyisége akadályozza a vérnyomásesést. Valószínűbb, hogy a vízivás hatására keletkező, idegi úton szabályozott érösszehúzódások segítnek elkerülni a sokkot. Ha ebben az automatikus idegrendszeri folyamatban szakadás történik, a vérnyomás növelésére adott központi idegrendszeri parancs törlődik, és a beteg szervezete összeomlik.

A vizsgálat során fél liter vizet itattak ülő helyzetben lévő pacienseikkel, akiknek ezután már nem okozott gondot a felállás. A kedvező hatás sokszor tíz perccel a vízivás után jelentkezett, de legkésőbb fél órán belül, és a víz minden korábban alkalmazott vérnyomásnövelő gyógyszernél hatásosabbnak bizonyult. Jordan feltételezi, hogy nemcsak az általános gyengeségben szenvedő betegeken segít a víz, hanem az atrófiás betegnek is jót tesz, ha felkelés előtt isznak egy kis vizet. Az alacsony vérnyomással járó kórképek általában a 20 és 40 év közötti életkorú személyeket érintik, és az ilyen betegek száma csak az Egyesült Államokban közel egy millió.


American Heart Association

2001. február 14.

         

üres
© pipacs.hu
webmester