Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
az USA országos morbiditási vizsgálatának honlapja
http://www.hcp.med.harvard.edu/
ncs/index.htm
a dohányzás esetleges genetikai hátteréről a Pipacs február 8-án írt
010208-genfuggo.htm
a cigarettázásból származó nikotinterhelésről a Pipacs február 1-én írt
010201-tobbet.htm
Mentális betegek dohányzása


A dohányzás és a mentális megbetegedések közötti összefüggést vizsgálta évekig tartó nagyszabású felmérés során a Harvard Medical School egy kutatócsoportja. Az Egyesült Államokban hosszú ideje tartó felvilágosító kampány, és a korlátozó rendelkezések következtében egyre kevesebben dohányoznak. A dohányzók közel fele azonban mentális betegségben szenved, állapította meg a vizsgálat. Vajon azért dohányoznak, mert betegek, vagy azért betegek, mert dohányoznak?

Egy a 90-es évek elején zajlott országos vizsgálat a pszichiátriai betegségek és a morbiditás közötti összefüggéseket kutatta az Egyesült Államokban. A kutatók a "mentális betegség" fogalmát nagyon pontosan definiálták. "Mentálisan betegnek" a kérdőíveken szereplők közül azt tekintették, akinél tíz, jól meghatározott tünetekkel jellemezhető pszichiátriai betegség valamelyike diagnosztizálható. Az alapul vett betegségek közé a bipoláris hangulati betegség, a nem indulati pszichózis, a generalizált szorongásos betegség, az antiszociális személyiség, a túlzott alkoholfogyasztás és az alkoholfüggőség mellett a depresszió egy formája, és különböző fóbiás betegségek tartoztak. A kérdőíveket az így kiválasztott "betegek", és az ilyen betegségekkel nem rendelkező "egészségesek" töltötték ki. A megkérdezettek dohányzási szokásait összehasonlító elemzést tavaly év végén hozták nyilvánosságra a kutatók.

A felmérés azt mutatta, hogy a "betegek" 41 százaléka dohányzott, míg az "egészségeseknek" csak 22,5 százaléka. Emellett azonban a "beteg" dohányosok lényegesen többet is szívtak, mint "egészséges" társaik. Végeredményként azt kapták a kutatók, hogy a lakosság egészére vetítve az amerikai dohányipar belföldi eladásának 45 százaléka a "betegek" fogyasztását szolgálja. A statisztikai tényből azonban önmagában nem derült ki a jelenség oka. A kutatók feltételezik, hogy a mentális betegségek fogékonyabbá teszik az embereket a dohányipari reklámok elfogadására, és a rászokásra. Nem zárható ki azonban az a lehetőség sem, hogy a dohányzás hajlamosít a mentális betegségekre, illetve egy harmadik változat is elképzelhető, hogy egyik sem oka a másiknak, hanem mindkettő egy közös, egyelőre ismeretlen harmadik okra vezethető vissza.


Harvard School of Public Health

2001. február 13.

         

üres
© pipacs.hu
webmester