Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Mobilfóbia


Majd félmillió ember megfigyelésére alapozva egy új tanulmány szerzői azt állítják, semmilyen jel nem utal arra, hogy a mobiltelefon használata növelné a rák kialakulásának a kockázatát. Az eredmények meggyőző erejét az gyengíti leginkább, hogy a megfigyeltek többsége csak néhány éves telefonhasználatot tudhatott maga mögött.

Az eddigi legátfogóbb megfigyelés-sorozat az agyat és az idegrendszert érintő rosszindulatú elváltozásokat, a leukémiát, valamint a nyálmirigy rákos megbetegedéseit mérte fel a dán telefonhasználók között. A nagy adatbázisra támaszkodó tanulmány lehetőségét az teremtette meg, hogy a Danish Cancer Society a világon egyedülálló módon minden rákos megbetegedésnél feljegyezte a mobilhasználatot is, egészen 1982-ig visszamenőleg. Az eredmények értelmében a betegség különböző típusainak a dán lakosságra jellemző gyakoriságát a mobilhasználók nem múlták felül, és nem szaporodtak meg náluk a ritka daganatok sem. Azt, hogy az egyes emberek ténylegesen mennyi időt töltöttek a sugárzásnak kitéve, vagyis az átlagos napi telefonhasználatot ez a kutatás nem vette számításba.

Tihanyi Bence rajza

A közelmúltban ugyan több ízben is olvashattunk hasonló eredménnyel zárult kutatásokról, a telefonokhoz kapcsolódó félelmek azonban minden bizonnyal nem szűnnek meg ilyen egyszerűen. A szakértők azt mondják, tíz év alatt még a lassan fejlődő tumoroknak is bőven van idejük, hogy kialakuljanak. A dánok túlnyomó többsége az adatbázisba való bekerüléskor azonban csak úgy három éves telefonhasználatra tekinthetett vissza, így nem lehettek még olyan hosszú ideje kitéve a telefon esetleges káros hatásainak. Az eredményeket már csak emiatt is óvatosan kell értékelnünk.


AP

2001. február 9.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester