Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Génfüggő függőség


Lehet, hogy a jövőben genetikai vizsgálat után mondják majd meg a dohányosoknak, milyen gyötrelmes leszokásra számíthatnak. Az a lehetőség, hogy minden egyes ember esetében megjósolható a nikotinra való rászokásra való fogékonyság, alapjaiban változtathatja meg a leszokás terápiáját.

A nikotinra való rászokásban genetikai tényezők is szerepet játszanak, ez általánosan elfogadott tény. Arról azonban, hogy a függőségben élők kezelésére mi a legjobb mód, még folynak a viták a szakértők között. Úgy tűnik, a dopamin-hidroxiláz és a monoamin-oxidáz tesznek bennünket dohányossá. Ez a két enzim fokozza a cigaretta elszívásából eredő örömérzetet, mivel lassítják a szervezet nikotin-anyagcseréjét, ezzel hosszabban tartva fenn a vérben a vegyület magas szintjét.

Egy angliai kutatásban a dohányzást nikotintapasszal felváltó önkénteseken követik nyomon a folyamatot, összehangolva a páciensek kulcsfontosságú enzimeinek vizsgálatával. Az eddigi eredmények alapján elképzelhetőnek látják a szakértők, hogy a jövőben személyre szabható tapaszokkal látják majd el az orvosok a leszokni vágyókat. Így egy a nikotint gyorsan lebontó ember magas nikotintartalmú tapaszokat kapna, míg a lassú anyagcseréjű betegeknek a leszokás más módját javasolnák.


2001. február 8.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester