Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


A denevérek meghökkentő mozgékonysága


A madarak mozgása már Leonardo da Vincire is ösztönzően hatott repülő szerkezeteinek kitalálásában, és a madarak inspirálták a XX. század nagy repülőgép tervező mérnökeit is. Bár a denevérek kevésbé impozáns látványt nyújtanak, amerikai idegélettan kutatók legfrissebb eredményei szerint a bőregerek hanglokátoros navigációs eszközeinek megismerése segíthet az éjszakai repülések megtervezésében.

Tihanyi Bence rajza

A Brown University kutatócsoportja nyaranta tanulmányozta a nagy barna denevér éjszakai vadászútjait Rhode Island-en. James Simmons munkatársaival infravörös kamarákkal és ultrahang detektorokkal készített felvételek elemzése során térképezte fel a denevérek éjszakai tornájának sajátos mozzanatait. A denevérek bravúros gyorsasággal kapják el a rovarokat, néhány egyed akár a bokrokba is bátran fejest ugrik apró zsákmányáért. A rovarok zümmögésének visszaverődő hanghullámai elegendőek ahhoz, hogy az érzékeny fülű vadászaik elkapják őket, és nemcsak szabadtéren. Még a bokrok levelei között repdeső rovarok által létrehozott hanghullámokat is pontosan érzékelik a denevérek, annak ellenére, hogy az keveredik a levelek saját, szél okozta rezgésével. Vadászatkor a denevérek saját rikoltozásukat mérséklik, talán hogy jobban tájékozódhassanak a növényzetből érkező zavaró hangok között, esetleg, hogy ne hívják fel magukra a gyanútlanul röpködő rovarok figyelmét. Mindenesetre "az egybeeső hangvisszaverődéseket érkezési sorrendjük és irányuk alapján különítik el a denevérek, és így elkülönítve érzékelnek minden egyes objektumot" - állítják a kutatók.

A denevérek akkor is használják hanglokátoraikat, amikor iváshoz készülve a víz felett repülnek, vagy amikor a talajon tartózkodó zsákmányállatukra csapnak le. A leghajmeresztőbb ügyességgel kivitelezett repüléseket azonban a denevérek egymást üldöző "párviadalában" figyelhették meg a kutatók. "A visszhangok nagyhatékonyságú feldolgozása irányítja az állatokat ezekben a nagysebességű légi üldözéses jelenetekben"- állítják a tudósok. A denevérek ügyes mutatványainak alapelvei Simmons kutatócsoportja szerint hasznosíthatóak a hanglokátoros navigáló és érzékelő berendezések technológiai kialakításakor. A denevérek többfrekvenciás hanglokátoros rendszerét eddig már sikerrel alkalmazták az aknakereső készülékek tervezésében.

Mivel a denevérek éjszakai állatok, nehéz megfigyelni őket. Általában az éjjeli égbolton kirajzolódó körvonalaik alapján ismerhetőek fel, de amikor földközelbe érnek, a növényzetbe simulva szinte láthatatlanná válnak. Ezért aztán az egyszerűbb megfigyelési körülmények miatt az eddigi kutatások inkább a denevérek szabad térben történő vadászatát vizsgálták. Ezért valószínűleg a nehezebb terepen, akusztikusan sokkal változatosabb térben is tökéletesen működő hanglokátoros irányítással rendelkező állatok módszereiből egyelőre csupán az egyszerűbbeket ismerik és alkalmazzák a szakemberek.


Acoustics Research Letters Online

2001. február 7.

         

üres
© pipacs.hu
webmester