Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


Többet kapnak, mint hiszik


A cigarettás dobozokon feltüntetett nikotin- és kátránytartalom nem azonos azzal a mennyiséggel, amit a dohányosok aktuálisan beszívnak. Brit kutatók megállapították, hogy függetlenül a cigaretta típusától, a dohányosok a tájékoztatatón szereplő nikotintartalom többszörösét is magukhoz vehetik, ha intenzívebben szívják végig cigarettáikat.

A londoni Imperial Cancer Research Fund (ICRF) munkatársai 2031 dohányos ember füstbeszívási értékeit mérték meg, majd azokat összehasonlították az ipari szabvány szerint működő gépek szívási értékeivel. Ez utóbbi szerkezeteket a dohánygyárak minőségellenőrző részlegeiben használják az egy cigaretta átlagos elszívásával keletkező kátrány- és nikotinmennyiség megállapítására. A kutatást vezető Martin Jarvis szerint a cigarettát szívó dohányosok akár a dobozon szereplő nikotinmennyiség nyolcszorosát is belélegezhetik, míg az erősebb cigarettákat szívók csupán a feltüntetett mennyiség másfélszeresét veszik magukhoz.

Nemcsak a dobozon szereplő nikotin- és kátrányadatok vezetik félre a fogyasztókat, hanem az is, hogy a géppel mért kisebb méregmennyiségekre hivatkozva a gyártók a leszokás helyett a könnyebb cigaretták szívására ösztönzik a dohányosokat. Az ICRF éppen ezért azt szeretné, ha a cigarettás dobozok erre vonatkozó feliratait betiltanák.

Lynn Kozlowski, az amerikai Penn State University tanszékvezetője egyetért brit kollégáival, szerinte a kutatást ismertető jelentés meggyőzően rámutat arra, hogy a gépekkel végzett hivatalos nikotintesztek félrevezető módon a gyengébb cigarettákra való átállásra buzdítanak, miközben a dohányzás egészségkárosító hatása változatlanul fennmarad. "Ráadásul feltűnő, hogy a dohányipar által támogatott kutatások éppen ellenkező eredményre jutottak" - jegyzi meg a kutató.

Tihanyi BEnce rajza

Jarvis kutatócsoportja a kísérleti alanyok nyálában lévő nikotinmennyiséget mérte, amely jó közelítését adja a szervezetbe jutó nikotinmennyiségnek. Ezt a mennyiséget hasonlították össze a különböző cigarettafajták esetében a géppel mért értékekkel. A különleges füstszűrővel ellátott cigarettákat tesztelő gép által jelzett értékek azt mutatatták, hogy mivel a szűrőn áthaladó füst keveredik a levegővel, valóban lecsökken a nikotin- és kátránytartalom. "Csakhogy az emberek nem úgy dohányoznak, mint a gépek. A dohányosok ezeket a cigarettafajtákat fogyasztva sokszor hosszabban, erősebben, gyakrabban szívják be a füstöt, egyesek ujjaikkal eltakarják a filteren található ventillációs nyílásokat" - állítja Jarvis. A megfigyelés azt mutatta, hogy a dohányosok körülbelül 80 százalékosan kompenzálják a nikotinmennyiség csökkenést, de a kutatók megfigyeltek 100 százalékos kompenzációs magatartást is. A dohányosok különböző méretű csikket hagynak maguk után, és ettől is nagymértékben függ a szervezetbe jutó káros anyagok mértéke.

A filteres cigarettát 1936-ban kezdték el gyártani az Egyesült Államokban "a filterrel szűrt gyenge, tiszta füst jótékony hatása az egészségre" felirattal. 1942 és 1961 között a füstszűrővel ellátott cigaretták fokozatosan visszaszorították a szűrő nélküliek eladását, és sikerük nagy részét az "egészségesebb" feliratnak köszönhették.


Journal of National Cancer Institute

2001. február 1.

         

üres
© pipacs.hu
webmester