Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkTihanyi Bence rajza
Ésszerű kannibalizmus


Sivatagi utazóknak nem árt kirázni reggelente a bakancsukat, mivel a homokrengeteg minden hektárjára ötven kiló skorpió jut. Amerikai kutatók szerint a skorpiók sikeres életstratégiájának az a titka, hogy nagyon lassan élik fel energiatartalékaikat, továbbá hogy a tartalék tápanyagot utódaikban raktározzák, akiket szükség esetén elfogyasztanak.

Egy nevadai kutatócsoport megállapította, hogy a skorpiók anyagcseréjének sebessége csupán egynegyede a hasonló méretű egyéb ízeltlábúakénak. John Lighton és munkatársai a világ különböző területeiről származó kilenc skorpiófaj anyagcseréjét vizsgálták. A skorpiók nagyon kevés energiát használnak fel saját napi életfunkcióik végrehajtására, viszont sok elraktározott energiát fektetnek be az utódaikba. "Az eddig is ismert volt, hogy a skorpióknak aránylag lassú az alapanyagcseréje, de kutatatásaink megmutatták, hogy még annál is sokkal lassabb annál, ahogy azt eddig gondolták" - jelentette ki Harold Heatwole ökológus, a kutatócsoport sivatagi szakértője. "De azt még mindig nem tudjuk, hogy mi lehet az oka annak, hogy egy grammnyi skorpiótest fenntartásához negyedannyi energia elegendő, mint egy ugyanakkora más ízeltlábú esetén. Érthetetlen, hogy a pókokat és rovarokat miért nem ez a hatékony energia-gazdálkodás jellemzi."

A kutatók úgy vélik, ha ki lehetne deríteni a skorpiósejt működésének titkát, az emberi sejtek anyagcseréjét is hatékonyabbá lehetne tenni. Ez segíthetné a szervátültetés során beültetett szervek megmaradását, de jól jönne hosszú űrutazások során is az, hogy az űrhajósok anyagcseréjét lelassíthatnák.

A skorpiók energiagazdálkodásának megtakarításai az utódokat is érintik. A kannibalizmus gyakori a skorpióknál, ennek egyik oka a populáció sűrűsége lehet, az, hogy az egyedek gyakran ütköznek egymásba, ezért arra is gyakrabban van módjuk, hogy megegyék egymást. Ráadásul, mivel az újszülött skorpiók nem tudnak messzire elkóborolni, a kannibalizmus családban marad, a skorpióanyák maguk fogyasztják el utódaikat. A kutatók szerint, ez "észszerű hozzáállás" a skorpiók részéről. Amikor a szülők megeszik a legéletképtelenebb csemetéiket, valójában amellett, hogy újrahasznosítják a szöveteiket, a megmaradó utódok életesélyeit is növelik. A kannibalizmusnak szerepe lehetett abban is, hogy a skorpiók ennyire elszaporodtak a sivatagban. Csupán a kis skorpiók vadásznak zsákmányállataikra, a nagyobbaknak erre nincs szükségük, számukra az is elég, ha megeszik fiatalabb fajtársaikat. Így ezek a skorpiók közvetetten jutnak a szükséges tápanyagokhoz, éppen úgy, mint amikor az ember elfogyasztja a növényevő szarvasmarhákat. A fiatal skorpiók képezik a populáció tápanyag és energiaforrását, ahogy például a mézhangyák hasonló célból a gyomrukban raktározott cukrot osztják meg társaikkal a nehéz időkben.

Lighton elképzeléseit kétkedéssel fogadta a szakmai közvélemény, ő ennek ellenére azt reméli, hogy a szokatlannak tűnő következtetések egyre több kutatót sarkallnak arra, hogy ezzel a területtel foglalkozzanak. "Számítottam rá, hogy meg fogják támadni hipotézisünket, de az alternatív elméletek érvényességét bizonyítani is kell" - jelentette ki a kutató.


Nature

2001. január 29.

         

üres
© pipacs.hu
webmester