Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkEnergiatakarékos belek


A pitonok üres emésztőrendszerrel is sikeresen elvégzik napi teendőiket, miközben minden pillanatban készen állnak arra, hogy az útjukba kerülő zsákmányállatot egészben lenyeljék. Titkuk tágulékony beleik energia-hatékony működésében rejlik, állapították meg német kutatók, akik szerint más táplálkozási stratégia jellemzi a kígyókat, mint azt korábban hitték. A jénai egyetem herpetológusai új elméletet dolgoztak ki a kígyók táplálkozásával kapcsolatban. Korábbi elméletek a "fizet, és aztán kérdez" elvet alkalmazták e lábatlan hüllők étkezésével kapcsolatban. E szerint például a burmai pitonnak (Python molurus bivittatus) energiát kell felszabadítania raktárkészleteiből, vagyis "fizet", mielőtt bekebelezett táplálékának emésztését megkezdi, azaz "kérdez".

Mint minden szakaszosan táplálkozó élőlény, így a pitonok is kikapcsolva tartják emésztőrendszerüket két étkezés között. A jénai Friendrich – Schiller Universität két kutatója, Matthias Starck és Kathleen Beese megállapítottak, hogy a kígyók bélrendszerük kitágításához az energia elvezetés módszerét alkalmazzák, és úgy növelik duplájára beleik méretét, hogy közben egyetlen új sejt sem keletkezik. Szerintük a kígyók beleinek felszínét különleges, rugalmas sejtréteg borítja. Az éhezés időszakában ezek a sejtek tömören, egymással összetapadva helyezkednek el. Étkezés után a sejtek megnőnek és egysejtes réteget alkotva a lehető legnagyobb felületet hozzák létre a megemésztendő táplálék körül. Ez a méretváltozás hidraulikus folyamat eredménye, amelyhez a folyadékot a környező véredények biztosítják. A belek táplálékfelvétel után jelentkező méretnövekedése a sejtekben azonnal megjelenő zsírcseppeknek köszönhető. Így a felszívás alatt sikerül megspórolni a sejtosztódást, tehát valamennyi újonnan keletkező sejt az emésztés során elpusztult sejteket pótolja majd.

Ez a meglehetősen energiatakarékos megoldás lehetővé teszi a beleket burkoló sejtek pihenését az éhezés alatt, miközben a sejtek épek és működésképesek maradnak. A "fizet, és aztán kérdez" stratégia mellett előfordulhatna az, hogy a tele gyomorral heverő, kimerült kígyónak már nem marad energiája az emésztésre. A "kérdez, és aztán fizet" stratégiája azonban lehetővé teszi, hogy két étkezés között sokkal hosszabb időt tölthessen el a kígyó üres hassal.


Journal of Experimental Biology

2001. január 19.

         

üres
© pipacs.hu
webmester