Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunka témához kapcsolódó oldalak
a megmozdulásokat szervező Shac honlapja
http://www.freespeech.org/
sharelist/SHACTEMP
a FRAME honlapja, többek közt a 3R részletes ismertetésével
http://www.frame-uk.demon.co.uk
a RSPCA honlapja
http://www.rspca.org.uk
Az állatok védelmében – aktivisták és alternatív megoldások


Szaporodnak az állatvédők akciói az Egyesült Királyságban – az állatokat érő kegyetlenség ellen tiltakozók legutóbb a Cambridge University új egységének létrehozását hiúsították meg. A megszólaltatott aktivista már most előrevetítette, hogy hiába lép fel az egyetem a laboratórium létrehozását érintő döntés ellen, ők sem adják fel a küzdelmet.

Az Egyesült Királyság laboratóriumai, bankjai és üzletláncai elleni megmozdulásokat a Huntingdon Life Sciences gyógyszergyártó és vegyi anyagokat tesztelő cég bezáratását célul kitűző Stop Huntingdon Animal Cruelty (Shac) elnevezésű csoport hangol össze. Még ha helyi hivatal ebben az esetben ugyan a hivatalos elutasításban nem is állatvédelmi érvekre, hanem a laboratórium rosszul megválasztott helyszínére hivatkozott, az akció eredményes volt.

Az állatkísérletek elleni tiltakozásnak az angolszász világban nagy múltja van. A botrányos akciók és egy-egy adott cég ellehetetlenítése helyett a megoldást sokan a 3R-ként emlegetett Replacement – Reduction – Refinement koncepcióban látják. Ez az elgondolás, azaz az állatkísérletek kiváltása, a kísérleti állatok számának csökkentése, valamint az állatokon elvégzett beavatkozások és az állattartás körülményeinek javítása William Russell és Rex Burch 1959-ben megjelent könyvéből ered. Ma ennek a területnek a szakembereit világszerte megtaláljuk, számos egyetemen működnek az állatkísérletek alternatíváit kereső intézetek. Richard Clothier, az állatvédő akcióktól hangos Egyesült Királyság vezető szaktekintélye az elkerülhetetlennek látszó megmozdulásokat az Európai Uniónak az állatkísérleteket illető egyre elnézőbb hozzáállásával magyarázza. Clothier – a Fund for the Replacemnet of Animals in Medical Experiment (FRAME) Alternatives Laboratory igazgatója és a Universtiy of Nottingham kutatója – a cambridge-i eset kapcsán beszél aggodalmairól.

A hónap végén az Unió a World Trade Organisation (WTO) nyomásának engedelmeskedve várhatóan kiad egy tervezetet, amely az állatokon tesztelt kozmetikumok eladási tilalmának végét jelentené. Clothier azt is hozzáteszi a hírhez, hogy a WTO indoklásában azokra az országokra hivatkozik, amelyek hátrányos helyzetbe kerülnek a termékek alternatív tesztelésére való lehetőség híján.

A tiltakozókhoz csatlakozva a Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) is bejelentette, hogy a WTO javaslata ellen kampányt hirdet meg. Az uniós tervezet kiadását megelőző tanácskozások ugyan a következő hetekben lezajlanak, az Európa Parlament és a Miniszterek Tanácsa alapvető jelentőségű megbeszélésére viszont februárnál korábban biztosan nem kerül sor. Az RSPCA arra buzdít, hogy az állatok érdekeit szem előtt tartók az Egyesült Királyságot a februári genfi tanácskozáson képviselő mezőgazdasági miniszternek írott levélben követeljék az ügy napirenden tartását.


2001. január 17.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester