Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkTévhitek, antibiotikumok


Öt brit közül kettő nincs tisztában azzal, hogy az antibiotikumok indokolatlan szedése ellenálló baktériumtörzsek kialakulásához vezet. Háromból ketten még mindig azt hiszik, hogy a vírusos fertőzéseket is baktériumellenes szerekkel kell kezelni. A férfiak pedig még a nőknél is tájékozatlanabbak az orvosi kérdésekben.

A felnőtt (tizenöt évesnél idősebb) lakosság körében végzett telefonos közvélemény-kutatás a megkérdezett 1000 fő válaszai alapján megállapította, hogy a brit férfiak 56%-a nem tudja, mikor kell antibiotikumot szedni, míg a nőknél a bizonytalanok aránya csupán 34%. A szigetország lakóinak harmada azt gondolja, hogy az influenzára antibiotikum való, és ugyanennyien mennek betegség esetén orvoshoz úgy, hogy antibiotikumos kezelésre számítanak. Az eredmény a Leeds University mikrobiológusát, Ian Chopra-t elszomorítja ugyan, de túlságosan nem lepte meg. A baktériumrezisztenciára szakosodott kutató úgy látja, a közvélemény tájékoztatása eredménytelen, de komoly problémának tartja azt is, hogy az orvosok közül sokan nem elég alaposak, és hajlamosak felírni egy antibiotikumot indokolatlanul is, csak hogy betegük elégedetten távozzon. A tájékozatlanságra valló eredményeket egy gyakorló orvosnő annál is meglepőbbnek tartja, mivel az antibiotikumok többségének szedése alatt mellékhatások lépnek fel, sok esetben többet segít egy üveg egyszerű köhögéscsillapító orvosság. A doktornő szerint hiábavalóak az oktatás erőfeszítései, a nemi különbségekről pedig csak annyi mondanivalója volt, hogy a férfiak reménytelen esetek.


Nőként én is a brit kutatás szerint tájékozottabbnak tekinthető nem képviselője vagyok, s mivel egy hete sincs, hogy az orvos által előírt antibiotikumos kúra végére értem – előírásszerűen végigszedve a tablettákat, hiszen azt is tudom, hogy azok idő előtti elhagyásával szintén rezisztencia kialakulását idézhetem elő –, e sorokat írva csak remélhetem, hogy betegségem valóban bakteriális eredetű volt. Reményeimet az is erősíti, hogy háziorvosom is a tájékozottabb nemet képviseli.


Szöllősi Melinda

2001. január 12.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester