Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunka témához kapcsolódó oldalak
részletek és adatok a foto-bioreaktorról az Aquasearch honlapján
http://www.aquasearch.com
Mikroalgák – egy fényes karrier kezdete


A mikroalgákkal eddig érdemtelenül keveset foglalkozott a tudomány, holott nem volt titok, hogy számtalan gyógyászati lehetőséget rejtő vegyületet termelnek. A hanyagolás hátterében financiális okok álltak, hiszen ezeknek a szervezeteknek a tenyésztése rendkívül nehézkes és költséges, így a gyógyszergyártó cégek a nyilvánvaló hatóanyagok ellenére sem kezdtek intenzív kutatásokba. Egy Hawaii-i biotechnológiai cég, az Aquasearch egy saját fejlesztésű, a létező leggazdaságosabb foto-bioreaktorral megoldotta a problémát, majd rövidesen megállapodást is kötött az új módszerrel nagy mennyiségben kinyerhető hatóanyagok gyógyszerészeti kutatásáról.

A Honolulu-i University of Hawaii kutatói mára közel 170 biológiai aktivitással rendelkező, a tudomány számára szinte kivétel nélkül új összetevőt azonosítottak az általuk vizsgált mikroalgákban. A nagy lehetőségeket rejtő vegyületeket termelő moszatokat a világ minden részéről gyűjtötték be az egyetem kutatói. A már azonosított összetevők között van például a kriptoficin, amelynek a rákkutatásban való klinikai tesztjei rövid időn belül meg is kezdődnek. A cég fő büszkesége egy táplálkozási kiegészítő, melynek hatóanyaga az asztaxantin. A Haematococcus pluvialis kékmoszatból kivont karotinoid típusú vegyület természetes antioxidáns, melyet a szóban forgó édesvízi mikroalga rekord mennyiségben képes felhalmozni sejtjeiben. Az eddigi tapasztalatok szerint az asztaxantin jó hatással lehet a rákos daganatok bizonyos típusaira, a Parkinson- és az Alzheimer-kórra, kedvező irányban befolyásolja a koleszterinszintet, enyhíti az agyi erek görcsei miatt beállt oxigénhiányos állapot okozta károsodásokat valamint a vakság egyik vezető okának számító degenerációt is.

Az amerikai National Cancer Institute már több mint tíz éve nyújt anyagi támogatást a mikroalgák tanulmányozására. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a hatóanyagokat a rákkutatásban tesztelik, de a szakértők biztosak abban, hogy az orvoslás más területein is szerepet kaphatnak majd az újonnan megismert vegyületek. Az Aquasearch a megállapodásban vállalta, hogy a molekulákból egy adatbázist hoz létre, az egyetemet pedig minden, a jövőben a gyógyászatban használt vegyület után jogdíj illeti. A biotechnológiai cég képviseletében Mark Huntley kifejtette, hogy nagyobb lehetőségeket látnak az enzimatikusan módosított természetes összetevőkből nyert biológiai aktivitású molekulákban, mint a kombinatorikus kémia által létrehozott szintetikus termékekben. Az együttműködés első eredményei hamarosan megszületnek, hiszen a National Cancer Institute rövid időn belül megkezdi kísérleteit az első hatóanyagokkal, körülbelül hatvan féle rákos sejttípuson.

Ezek a szervezetek azonban nem csupán az orvostudomány számára lehetnek fontosak, akár alternatív üzemanyagot is biztosíthatnak. A mikroalgák természetes körülmények között is sok lipidet termelnek. A Biotechnology Center for Fuels and Chemicals égisze alatt folytatott kutatások során sikerült a moszatok lipidtermelő reakcióit genetikailag módosítani úgy, hogy tömegüknek akár 60%-át is kitegyék a szintetizált olajok. Mivel lehetőség van arra, hogy ezeket a vegyületeket további eljárásokkal dízelolajok összetevőivé alakítsák át, az alternatív üzemanyagokat kereső szakemberek igen élénken érdeklődnek bizonyos mikroalgák iránt. Sőt, a lipideken túl a tiszta égésű hidrogén előállításában is jeleskednek a mikroszkopikus méretű lények.

A felsorolásnak ezzel még mindig nincs vége, hiszen további bíztató eredmények vetítik előre a mikroalgák betörését biotechnológia más területeire is. Japán kutatók máris kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel az orvoslás mellett a szépség- és az élelmiszeriparban is alkalmazható enzimet, a szuperoxid-diszmutázt lehet nagy mennyiségben előállítani mikroalgák segítségével. Folynak kutatások a szennyvíztisztítás terén is, és további vegyipari felhasználás alapja lehet a különös halo-peroxidáz enzim is. S ha a fajok és főleg azok élőhelyeinek megóvását a még az emberiség számára hasznos, felderítetlen lehetőségekkel magyarázó szemléletre gondolunk, bizony nem is jön rosszul ez a pazar lista.


		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester