Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunka témához kapcsolódó oldalak
a szaporodó idegsejtek létét bizonyító első kutatások eredményeit ismertető cikk a Figyelő archívumában, keressen az őssejt szóra
http://www.fn.hu/
arcanum/fnarchivum.html
az agyi őssejtek serkentésével elért eredmények az [origo] tudományos rovatában
http://www.origo.hu/tudomany/
elet/001229sajat.html
Depresszióellenes gyógyszerek hatására új idegsejtek keletkeznek


Sokáig tartotta magát a nézet, hogy míg az emberi szervezet legtöbb sejtje képes megújulni, idegsejtjeink csak pusztulnak. Amerikai idegrendszertani kutatások azonban a közelmúltban azzal a meglepő eredménnyel szolgáltak, hogy holttestekből is nyerhetők olyan agyi őssejtek, amelyekből a különböző idegsejtek, agyszövetek kialakulnak. Most a legfrissebb gyógyszertani kutatások eredményei is megerősíteni látszanak az idegsejtek osztódásának lehetőségét. A Yale University kutatói arról számoltak be, hogy a hosszú távon szedett antidepresszáns gyógyszerek hatására sejtosztódás kezdődik a betegeknek éppen a depresszió következtében elsorvadt agyterületein.

A világ lakóinak 15 százaléka élete során legalább egyszer depressziós időszakot él át. A szakorvosok jelenleg a depresszió gyógyításának legkézenfekvőbb megoldásaként az antidepresszánsok szedését javasolják betegeiknek. Ezek a gyógyszerek hatékonyan enyhítik a depresszió tüneteit, de a szerek idegsejtekre gyakorolt közvetlen hatása eddig nemigen volt ismert. A Yale University pszichiáter-gyógyszerész professzora, Ronald Duman kutatásaiból azonban kiderült, hogy a rendszeresen szedett antidepresszánsok hatására új idegsejtek képződnek a betegek agyának hangulatzavarokért felelős területén, a hippokampuszban.

A hippokampusz kiemelt fontosságú agyterülete az ember tanulási, emlékezési, és hangulati folyamatainak. Számos kísérlet bizonyította, hogy fizikai és lelki stresszt okozó környezeti hatások egyaránt a hippokampusz sorvadásához, idegsejtjeinek pusztulásához vezetnek. Egyes depresszió ellenes gyógyszerek képesek megállítani ezt a sejtpusztulást, sőt, a jelek szerint rendszeres szedésük nyomán az elveszett idegsejtek újraképződnek. "Az embernél végzett agyi képalkotó eljárásokkal készített felvételek bizonyítják a tartósan depressziós, vagy poszt-traumális szindrómában szenvedő betegek hippokampális területeinek összezsugorodását" – mondta Duman professzor. "Ugyanezekkel a képalkotó eljárásokkal kimutatható a depresszióellenes gyógyszerek hatására létrejött agyszövet-regeneráció is."

Tihanyi Bence rajza
Duman laboratóriumában 15 éve kutatják rágcsálókon az antidepresszánsok hatásmechanizmusát. A kutatók főként a gyógyszerek sejtszintű hatásainak vizsgálatára összpontosítottak. Kísérleteikben azt tanulmányozták, hogyan befolyásolja a sejtek közötti kommunikáció az idegrendszeri folyamatokat. Feltérképezték, hogy az antidepresszánsok mely idegsejtekre fejtik ki hatásukat, így jutottak el a hippokampuszhoz. Párhuzamos kísérletekben, különböző depresszió elleni gyógyszerek mellett egy pszichózis elleni gyógyszer, és az elektrosokk terápia hatását is vizsgálták kísérleti állataikon. A napjainkban is alkalmazott elektrosokk terápiát a pszichiátria jelenleg a gyógyszerre nem reagáló, súlyosan depressziós betegek leghatékonyabb kezelési módjának tekinti. A sejtszintű vizsgálatok azt mutatták, hogy a kísérleti nyulak hippokampusz sejtjeinek fele elektrosokk után osztódni kezdett, míg az antidepresszáns gyógyszerek hatására a sejtek 20-40 százaléka indult osztódásnak A vizsgált antidepresszánsok úgynevezett MAO-inhibitorok, szerotonin anyagcserét szabályozó szerek (ilyen a közismert Prozac is), valamint norefedrin anyagcserére ható szerek voltak. A vizsgálatok eredménye szerint a sejtosztódás a gyógyszerek adagolásának 14-28. napján indult meg, ami egybe esik azzal a tapasztalattal, hogy a depresszió tüneteinek csökkenését is csak két-háromheti gyógyszerszedés után érzik a betegek.


The Journal of Neuroscience
         

üres
© pipacs.hu
webmester