Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk
A fejszámolás tanulható?


Vannak emberek, akik gond nélkül meg tudnak oldani fejben bármilyen matematikai feladványt. Új kutatások szerint ez a fajta zsenialitás nem veleszületett. Francia és belga szakértők megfigyelései alapján a fejszámolás mesterei egy egyszerű technikát használnak – a hosszú távú memóriájukban tárolják az információkat.

A nagy átlag a fejben elvégzendő matematikai feladatokat úgy oldja meg, hogy az agy egy jól elkülöníthető területén, emlékezetének rövidtávú részében raktározza el az információkat. A tárolt adatok természete sokféle lehet: zenei, vagy hogy hogyan szeretik az emberek a sülteket, vagy matematikai természetű, ahogy például a 26 éves Rüdiger Gamm esetében. A fiatal német férfi különleges képességeit egy tévéműsorban ismerte meg a szélesebb közönség. Rüdiger képes bármilyen számolást fejben elvégezni kétjegyű számok harmincadik hatványáig, és bármikor négyzet- vagy köbgyököt von, ha kell. A ma már ebből a képességéből fényesen megélő férfi saját bevallása szerint az iskolában nagyon rossz volt matematikából, így az egészen 20 éves koráig nem is érdekelte. Akkor támadt fel benne a kíváncsiság, amikor rájött arra, hogyan lehet kiszámolni, hogy a hétnek milyen napjára esnek az adott dátumok. Aztán amikor elkezdett készülődni a tévéfellépésre, már naponta több órát számolt fejben.

Belga kutatók Gamm agyműködését tanulmányozva keresték a magyarázatot erre a furcsa jelenségre. A fejszámolás közben szürkeállományának megfigyelt aktivitási mintázatát más emberekével összevetve azt találták, hogy Gamm agyának más területeit használja, ráadásul könnyen át tud kapcsolni a rövid távú memóriájáról a hosszú távúra. Bizonyos számítógépekhez hasonlítják a kutatók azt, ahogy a német fiatalember ki tudja terjeszteni zsúfolásig megtelt adatbázisait az agyában rendelkezésre álló szabad területek bevonásával.

Tihanyi Bence rajza

A hétköznapi halandók egy hosszú telefonszámot gyakorlatilag képtelenek megjegyezni, mert az emberi agy rövidtávon csak hét független elemre tud emlékezni. Gamm ezzel szemben tizenkét számjegyű telefonszámokat is minden nehézség nélkül fel tud idézni. Az eredményeket megismerve egyes szakértők úgy fogalmaztak, hogy talán bárki képes lehet erre, ha fejleszti a hosszú távú emlékezetét.


Nature
         

üres
© pipacs.hu
webmester