Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk
A fajok együttélésének fizikája


Vízi ökoszisztémákban a turbulencia megnövelheti a hátrányos helyzetűek túlélési esélyeit. A józan paraszti ész épp az ellenkezőt sugallja nekünk, azt várnánk, hogy ha egy faj, például egy baktérium vagy egy plankton a többieknél sikeresebben küzd az elérhető források megszerzéséért, a víz felkavarásával előállt felállásban a sikertelenebbek végképp nem tudják elkerülni az elnyomást. Külföldön és itthon dolgozó magyar kutatók azonban ennek épp az ellenkezőjét mutatták ki. Eredményeik szerint az áramlásokban olyan egymással nem keveredő filamentumok alakulhatnak ki, amelyeknek hálójában meglepő dolgok történhetnek.

A kutatók kétfajos, egy táplálékforrást tartalmazó modell ökoszisztémájukra építettek ki egy számítógépes szimulációt. Amikor a fajok hozzájutnak a forráshoz, szaporodnak, ugyanakkor állandó rátával halnak is meg. A két faj közül A sikeresebb B-nél, mert gyorsabban szaporodik.

A szimuláció során a kutatók a táplálékkal ellátott, turbulenciát előidéző akadályon átfolyó vízbe adták a két faj egyedeit. Eredetileg A faj gyorsabban sokasodott, mint B. Amikor azonban az áramlás vékony filamentumokat képezett, a gyengébb B faj előnybe került. Ennek hátterében az állhat, hogy a nagyobb egyedszámú faj gyorsabban túljutott a filamentumokon, hasonlóan ahhoz, ahogy a meleg gyorsabban szökik meg egy szegmentált radiátorból, mint egy ugyanolyan fémből készült összefüggő testből. B faj így jutott jobb szaporodási feltételekhez a filamentumokon belül. A B fajban gazdagabb filamentumok szeparáltak maradtak az A fajban gazdagabbaktól, ezzel a gyengébb faj tovább uralhatott egyes filamentumokat. Mindennek végeredménye az lett, hogy A és B faj is túlélhetett, pedig nyugodt vizekben A rövid úton kiszorította volna B fajt. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy az óceánokban egy ehhez hasonló jelenség biztosítja a fitoplankton fajainak együttélését, ahelyett, hogy egyetlen faj használná a rendelkezésre álló forrásokat.


Proceedings of the National Academy of Sciences USA
		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester