Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk
Fényvédelem koralloknak


A korallállatkák bőrében lévő fluoreszkáló pigmentek napernyőként védik a korallzátonyok kis csalánozóit. Az eddig éppen a napsugárzás felerősítéséről ismert festékanyagok a megfelelő helyen kifejtett fényvédő hatásukkal akár a túlélést is biztosíthatják.

A korallállatkák a velük együtt élő, őket létfontosságú szénhidrátokkal ellátó mikroszkopikus méretű moszatok fotoszintetikus aktivitására vannak utalva. Nagyobb mélységekben élve a fotoszintézis fényigényének biztosítására már valamilyen praktikához kell folyamodni: erre jelent megoldást olyan fluoreszcens tulajdonságú anyagok felhalmozása, amelyek az UV-A-tól egészen az ibolya tartományáig elnyelik a fényt, amit aztán zöld és kék spektrumban bocsátanak ki, így növelve meg az algák számára hasznosítható fény mennyiségét.

A University of Sidney kutatói akkor kezdtek először arra gyanakodni, hogy a pigmenteknek kettős szerepük lehet, amikor sekély vizekben élő korallok 97%-ában is megtalálták az addig csak mélyebben élő állatokból ismert anyagokat. Meglepetést okozott ez a felfedezés, hiszen a sekély vizekben élő korallokat éppen hogy a túl erős napfény veszélyezteti, semmiképpen nem lehet szükségük a napsugarakat összegyűjtő mechanizmusra. A korallokat alkotó polipegyedekről konfokális pásztázó elektronmikroszkóppal készítettek felvételeket, melyek egyértelmű magyarázatot adtak a pigmentek furcsának tűnő jelenlétére. A mélységekben élő korallokban a pigmentet a fotoszintetizáló mikroszkopikus algák között vagy alatt találták, míg a sekély vízi polipokban az állatkák bőrében, megvédve a moszatsejteket az erős napsugárzástól.

Tihanyi Bence rajza

Közismertnek számít már a korallok kifehéredésének folyamata, melynek hátterében az áll, hogy a túlzott meleg, vagy az erős napfény hatására a korallállatkák kilökik testükből a moszatsejteket. A globális felmelegedés napjainkra már számos helyen idézte elő a gazdag élővilágnak otthont adó korallzátonyok kifehéredését. Az ausztrál kutatók a pigmentek szerepének alaposabb megértésével párhuzamosan most azt is megfigyelték, hogy az azt nagy mennyiségben tartalmazó korallok túlélési esélyei szélsőségesen erős napsugárzás mellett is jobbak. Ez ugyan jelent egy kis reményt, de még ha bebizonyosodik is, hogy a fluoreszcens napernyővel felszerelkezett korallok túlélik az erős fény károsító hatását, a menthetetlenül elpusztuló egyedek akkor is a diverzitás csökkenéséhez vezetnek - figyelmeztetnek az ausztrál szakemberek.


New Scientist

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester