Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
a Pipacs interjúja Paul Crutzen-nel az éghajlatváltozásról
001205-crutzen.htm
Az éghajlatváltozásról másként


A légköri szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok növekvő koncentrációja az utóbbi évszázadban felmelegedést okozott a Földön. Egy új kutatás szerint azonban nem a korunk fő bűnösének kikiáltott gáz okozta a jégkorszakok váltakozásait. Ez a megállapítás a szerzők szerint nem csak a földtörténeti események megértéshez segít hozzá, hanem további, a szén-dioxid kibocsátásának korlátozásával kapcsolatos kérdéseket is felvet.

A megkövült élőlények korára jellemző légkör a csontokban, vázakban otthagyta lenyomatát. A Ruhr Universität Jan Veizer vezette kutatócsoportja a fosszíliákból nyert adatok izotópos elemzésével rekonstruálta a Föld adott időszakának éghajlatát. Ezeket az eredményeket a szén-dioxid légköri szintjének változását hőmérsékleti változásokra lefordító számítógépes modelljükkel összevetve az 540 millió évet átölelő vizsgált időszakban jól illeszkedő értékeket kaptak. A kivételt a két jégkorszak képezte, amikor is a modell jósolta szén-dioxid szint a fosszilis adatokkal nem esett egybe.

A kutatók kétféle lehetséges magyarázattal álltak elő. Az első önkritikus magyarázat szerint a rekonstrukció nem megbízható. Ennek a fő szénjelzők interpretálásának nehézségeit ismerve elég nagy a valószínűsége. Azonban a második magyarázat, amely a szén-dioxidot, mint az éghajlatváltozások fő hajtóerejét kérdőjelezi meg, azonnal felveti a kérdést: valóban olyan fontos-e a globális felmelegedés megfékezésé céljából korlátozni a szén-dioxid kibocsátását? Bizonyos, hogy a klímaváltozással nem okolható egyedül ez a gáz. Ha az üvegházhatású gázok helyett más magyarázatot kell keresni, a legvalószínűbbnek a kontinensek és a hegyvonultaok maitól eltérő elhelyezkedése tűnik.

Ezek a tényezők nagyban befolyásolják a Föld vízciklusát, márpedig a jégsapkák ezzel összefüggésben álló állapota valóban befolyásolhatja az éghajlat alakulását. Csakhogy a 20. század rövid időtartama alatt a kontinensek elmozdulásának mértéke túlságosan csekély lehetett ahhoz, hogy a megfigyelt éghajlati változásokat ezúton magyarázzuk. Így szinte biztos, hogy a németek által felvetett lehetőség nem menti fel korunkat attól, hogy a gázok kibocsátását szigorú szabályokkal korlátozzuk.


Nature
		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester