Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk
Árulkodó ének


A madarak körében a legjobb kilátásokkal rendelkező hímek énekelnek a legszebben. A nádirigók tojói a jelentkezők közül azokat az egyedeket választják előszeretettel, akik a legszélesebb repertoárral rendelkeznek, mert számukra ez a jó sorban való nevelkedés csalhatatlan jele.

Az éneket életüknek egy érzékeny szakaszában tanulják meg a madarak. A Duke University kutatói ebből kiindulva feltételezték azt, hogy a legszebben éneklő hímek fiókakora volt a legzavartalanabb. A biológusok előtt az ugyan régóta nem titok, hogy a madarak hímjei énekükkel nyerik meg a tojókat, de az ének pontos üzenete a tojókkal ellentétben előttük rejtély maradt. A kutatásokat vezető Stephen Nowicki elmondása szerint munkájuk nyomán most születtek az első kísérletes tapasztalatok, amelyek alapján végre fogalmat szerezhetünk arról, miről árulkodik a tojóknak egy daloló hím.

"A madárének a fiókakor körülményeiről vall" - fejtegeti nézeteit a kutató. "Üres hassal a fiókáknak nem sok kedvük van énekleckéket venni és a rosszul táplált madarak kevésbé ékes tollakkal büszkélkedhetnek majd felnőttkorukban."

Az elképzeléseik tesztelésére egy svédországi költőterületen rögzítették hím nádirigók énekét, ezzel egyidejűleg pontosan feljegyezve a madarak tömegét és bizonyos tollaik méretét. A tapasztaltak megerősítették a hipotézist, mivel a kutatók egyértelmű kapcsolatot találtak a testtömeg és a repertoár között. Ezek alapján már könnyebben gondolkodhatunk a tojók eszével, akik valószínűleg úgy választanak, hogy az ének gazdagságából a hím olyan kognitív képességeit mérik fel, mint a térbeli tájékozódás vagy a memória. Ezek a madarak életében alapvető fontosságú képességek, hiszen a napi túlélésben a territórium védelme, a ragadozók elkerülése vagy akár a zsákmányszerzés mind ezekre a tulajdonságokra épülnek.


Proceedings of the Royal Society of London
		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester