Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk
Afrikai AIDS-járvány


A WHO (World Health Organization) legfrissebb jelentése szerint az afrikai kontinensen közel 3,8 millió AIDS-beteg él, és az idén 2,4 millió ember halt meg AIDS-ben. A megbetegedést okozó HIV vírussal fertőzöttek száma 25,3 millió fő Afrikában. A Szaharától délre fekvő afrikai országok gyakorlatilag katasztrófa sújtotta övezetnek számítanak, ezek a legfertőzöttebb területek a világon. Ugyanakkor a fertőzöttek számának növekedése az idén megállt. Ez valószínűleg két dolognak köszönhető: az egyik, hogy egyre kevesebb olyan ember él ezeken a területeken, aki még nem kapta el a vírusfertőzést, továbbá az egyes országokban, például Ugandában bevezetett megelőzési programok is éreztetik hatásukat. A legtöbb afrikai országban azonban minden negyedik felnőtt fertőzött, a fokozottan veszélyeztetett csoportokban pedig már mindenki. 860 000 afrikai iskolás tanára halt meg AIDS-ben. Dél-afrikai bányászok körében végzett felmérés szerint a 20-30 év közötti férfiak több mint egyharmada volt HIV-pozitív. A dél-afrikai cukorgyári munkások 26 %-a fertőzött.

Az AIDS világnapja alkalmából az amerikai Pfizer gyógyszergyár felajánlotta, hogy ingyenesen biztosítja két éven át a Diflucan nevű gyógyszert a dél-afrikai AIDS-betegek számára. A Diflucan hatóanyaga a fluconazole, tulajdonképpen egy gombaölő szer, amelyet gombafertőzés okozta agyhártyagyulladás és egyéb fertőzések gyógyítására használnak. Ezek a betegségek a legyengült immunrendszerű AIDS-esek 40%-át betegítik meg rendszeresen. Jelenleg a Dél-Afrikai Köztársaságban a betegeknek csak töredéke tudja kifizetni a napi 11,5 dollárt: két tabletta államilag támogatott árát.

Peter Piot, az UNAIDS vezetője szerint az aránylag alacsonyabb mértékben fertőzött Kenyába az erősen fertőzött Nigériából terjed tovább járványszerűen a HIV. Öt multinacionális gyógyszercég képviselői november végén megállapodást kötöttek a kenyai kormánnyal, hogy csökkentett áron szállítanak AIDS gyógyszereket. De még a felajánlott 85% kedvezmény ellenére is sokkal drágábbak ezek a készítmények, mint az Indiából származó általános AIDS-gyógyszerek. Néhány nagyobb gyógyszercég, köztük a Boehringer Ingelheim, a Hoffman-Laroche, és a Glaxo Wellcome Szenegálban is megállapodtak a kormánnyal. Így jelenleg Botswana, Etiópia, Kenya, Szenegál és Uganda részesül a kedvezményes gyógyszerekből. Az AIDS kezelésére használt gyógyszerek évente fejenként 5500 dollárba kerülnek, míg a kenyai átlagjövedelem csupán évi 300 dollár.

"A nyugati multinacionális cégek ajánlata nehéz helyzetbe hozza a szegény afrikai országok lakóit, hiszen az ajánlat elfogadásával bezárják a kaput az indiai gyógyszerek előtt" - jelentette ki Franciose LeGoff, a Nemzetközi Vöröskereszt kenyai részlegének igazgatója. Jelenleg a Nemzetközi Vöröskereszt 2 millió önkéntese dolgozik Afrikában az AIDS krízis megoldásán, közülük 100 ezren maguk is HIV pozitívak, vagy AIDS-betegek. Az Orvosok Határok Nélkül (Medecins Sans Frontieres MSF) nemzetközi segélyszervezet álláspontja szerint a nagy gyógyszergyártóknak nem volna szabad eltéríteni látszólag kedvező ajánlataikkal az afrikai országokat a még olcsóbb lehetőségek számbavételétől. "Életbevágóan fontos, hogy az AIDS gyógyszerekhez való hozzájutás jogi feltételeit maximálisan kiterjesszék az adott országokban, hogy valamennyi rászoruló, még a legszegényebbek is, részesülhessenek ellátásban" - fogalmazta meg nyilatkozatában az MSF. "Vajon miért nem ajánlották fel a nyugati vállalatok ingyen a gyógyszerek előállításának licence jogát a kenyai cégeknek?" - kérdi a MSF. - "A kenyai gyógyszeripar képes lenne a megfelelő minőségben legyártani azokat."


         

üres
© pipacs.hu
webmester