Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk
Vízmérgezés Ecstasytól - a halálos csekély mennyiség


Egy darab Ecstasy tabletta bevétele általában nem életveszélyes. Időnként azonban előfordul a csekély mennyiség elfogyasztása következtében fellépő halál. Brit kutatóorvosok most rájöttek e ritka diszkó-drog halál okára.

Leah Betts angol középiskolás egyetlen szem tablettát fogyasztott, majd kómába esett és meghalt. Az orvosok szerint a halál oka az úgynevezett vízmérgezés volt. Leah agyszövetei megduzzadtak a túlzott vízfelvétel miatt, és az idegsejtek működéséhez elengedhetetlenül fontos sóháztartás felborult. Az idegsejtek citoplazmája felhígult.

Az Ecstasy tabletta bevétele után a kábítószerező vérében megnő a vazopresszin nevű hormon koncentrációja, és ez folyadékfelvételre sarkallja a szervezetet. A fogyasztó szomjas lesz. A tabletta hatóanyaga a 3,4-metilén-dioxi-metamfetamin (MDMA). Laboratóriumi patkányokkal Ecstasy-t etetve a King's College neurobiológusai megállapították, hogy az állatok hipotalamuszában termelődő vazopresszin hatására az MDMA 4-hidroxi-3-metoximetamfetaminra (HMMA) bomlik, és ez a vegyület még további dupla mennyiségű vazopresszin termelését váltja ki a hipotalamuszban. A vazopresszin termelődést extrém vízfelvétel követi, amelynek hatására felhígul a sejtek folyékony állománya, kioldódnak a létfontosságú ásványi anyagok a vérből. Ez különösen veszélyes az agyszövetekre, mivel az idegsejtek sokkal érzékenyebbek a töménységi viszonyok megváltozására, mint a szervezet egyéb sejtjei.

"Gyakorlatilag vízmérgezés történik"- jelentette ki Mary Forsling, a King's College neurológusa a múlt héten a Society for Endocrinology gyűlésén Londonban. Forsling úgy véli, hogy az életveszélyes reakció bekövetkezésének kockázata az egyén amfetamin anyagcseréjének sebességétől függ. "Ez jó hír a lassabb amfetamin anyagcseréjűek számára." - állítja. De ez a jelenség csupán az emberek 10 százalékánál csökkenti a diszkó-drogok fogyasztásának kockázatát.

Mary Forsling az Ecstasy fogyasztás egy másik veszélyére is felhívta a figyelmet. Ez a veszély a fogamzóképes nőket érinti. A menstruációk közötti időszakban termelődő ösztrogén ugyanis szintén vízfelvételre sarkallja a szervezetet, és ezzel az Ecstasyhoz hasonló módon károsítja az idegrendszer ásványi anyag forgalmát. "A legjobb az lenne, ha senki sem fogyasztana Ecstasy-t"- mondja Forsling. "De ha már az emberek mindenképpen szednek amfetamin származékokat, legalább arra figyeljenek oda, hogy ne igyanak túl sok vizet, akármennyire is szomjasak, vagy pedig izotóniás, sóban gazdag italok fogyasztásával akadályozzák meg testfolyadékaik felhígulását"


Society for Endocrinology
         

üres
© pipacs.hu
webmester