Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk
Védtelen férfiak


Egy meglepő, a nemek közötti különbségeket feltáró új tanulmány szerint az elvált vagy különélő férfiak gyakrabban követnek el öngyilkosságot, mint a kapcsolatban élők, míg a nőket házasságuk felbomlása nem készteti öngyilkosságra.

A Riverside-i University of California szociológusnője, Augustine Kposowa az országos halálozási statisztikák adatait használta fel tanulmányához. A közel 500 ezer esetet feldolgozván a kutatónő azt találta, hogy a férfiak esetében a szakítás és az öngyilkosság kapcsolata még akkor is nyilvánvalónak mutatkozott, amikor azokat az egyéb kockázati tényezőket, mint az életkor, a kereset, és az iskolázottság mértéke is számításba vette. A faktorok közé sorolható a bőrszín is, mivel az adatok alapján az Egyesült Államokban élő fekete férfiak válás után átlagosan kétszer gyakrabban követnek el öngyilkosságot, mint fehér társaik. Kposowa vizsgálatai arra is fényt derítettek, hogy a nők esetében a családi állapotnál sokkal fontosabb kockázati tényezőnek számít az életkor.

Herbert Hendin, a New York Medical College pszichiátere, - egyben egy az öngyilkosságok megelőzésével foglalkozó alapítvány orvos vezetője - szerint széles körben ismert, hogy országukban a férfiak összességében négyszer gyakrabban vetnek véget önkezűleg az életüknek, mint a gyengébb nem képviselői. A szakértő véleménye szerint azonban a válás és az öngyilkosság kapcsolatát nem lehet így leegyszerűsíteni, mert a végzetes elhatározásban jóval több tényező játszik szerepet. Hendin felhívja rá a figyelmet, hogy a férfiak például sokkal gyakrabban szenvednek valamilyen függőségben, ami viszont könnyen vezet a házasságok felbomlásához. Hasonlóan nagy jelentősége van annak, hogy a férfiak különösen fenyegetettnek tudják érezni magukat, amikor feleségük bejelenti válási szándékát, mert ők az életük-, és ezzel a párkapcsolatuk irányítását is a saját kezükben szeretnék tartani. Egy ilyen közlés után viszont elveszítik a kontrollt. Hendin úgy gondolja, változás állt be a nők hozzáállásában. A múltban a nők önbecsülését sokkal erősebben határozta meg házasságuk, a kapcsolatok sikertelensége letaglózta őket. A pszichiáter szerint tanúi lehetünk annak, ahogy a nők egyre inkább képesek lesznek megküzdeni életükkel.

Kposowa szeretné további tényezők bevonásával is megerősíteni elméletét, így például kutatásait a férfiak és gyerekeik kapcsolatára is szeretné kiterjeszteni. Az apák ugyanis gyakran a láthatási jog birtokában sem találkozhatnak gyermekeikkel, így a válással nem csupán a házasság ér véget, de gyermekeiket is elveszítik. A depresszió és az abból következő öngyilkosság kialakulásában ez is fontos momentum lehet. Ennek érdekében a kutatónő azt tervezi, hogy összehasonlítja az öngyilkossági adatokat annak fényében is, hogy volt-e gyerekük az áldozatoknak, vagy sem.

A nemek közötti eltérésekre létezik egy másik lehetséges magyarázat is, nevezetesen az, hogy az elvált nők sokkal több segítséget kapnak barátaiktól, családjuktól, mint a férfiak. A férfiak nehezebben beszélnek barátaiknak személyes problémáikról, arra pedig végképp nem gondolnak, hogy ebben a rászorult helyzetben pszichiáterhez forduljanak. Mindezek az elszigeteltség ijesztő érzéséhez vezetnek. Sokak szerint a megoldás a baráti vagy szakmai segítségben rejlik.

		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester