Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk
Alvási bulimia


Vizsgákra készülő diákok, határidős munkát végző emberek hajlamosak arra, hogy átvirrasztott éjszakákon, az utolsó órákban próbáljanak meg behozni minden lemaradást. A Harvard University pszichiáterei szerint jobban tennék, ha inkább aludnának.

Robert A. Stickgold professzor legújabb kutatásai azt mutatják, hogy a virrasztás hosszú távon teljesítménycsökkentő hatású. "A rendszeresen éjszakázó emberek szerintem alvási bulimiában szenvednek, amelyben a kihagyott éjszakák az átaludt hétvégekkel váltogatják egymást, és ez ugyanannyira romboló hatású, mint az étkezési bulimia" - jelentette ki a professzor. Huszonnégy önkéntes Harvard-i egyetemistával végzett kísérleteiben számítógép képernyőjén felvillanó mintázatokat kellett megjegyezniük a kísérleti alanyoknak. A diákok felét hagyták éjszaka aludni, a másik felét nem. Ők ébrenlétük alatt is folytathatták a tanulást. Már a kísérlet harmadik napján egyértelműen jobb eredményeket mutattak azok, akiknek egyenletes mennyiségű alvás kísérte munkáját, mint a mértéktelenül ébren maradók.

Stickgold szerint az erős teljesítménykényszer a Harvardon arra sarkallja a diákokat, hogy elnyomják saját biológiai szükségleteiket. A rendszeres éjszakázásról csak kemény munkával, a szenvedélybetegek kezeléséhez hasonló pszichoterápiával lehet leszoktatni az egyetemistákat. Az egyikük, Valentina Perez, a kezelés nyomán sikeresen kigyógyult alvási bulimiájából. Míg korábban napi három óránál sosem aludt többet, egy éves kezelés után legalább hét órát alszik minden nap. "Valóban megtapasztaltam azt, hogy ha többet alszom, jobb munkát végzek. Megoldást csak a megfelelő időbeosztás jelent, az alváson nem szabad spórolni" - állította a lány.


Harvard University
         

üres
© pipacs.hu
webmester