Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk
Génterápia a cukorbetegeknek


A cukorbetegség kezelésében bíztató sikereket értek el egy gén beültetésével, egyelőre még csak állatkísérletekben. Amennyiben ez a génterápiás megoldás az emberi szervezetben is beválna, nem lenne többé szükség az állandó inzulin-injekciókra. A felfedezést bejelentő koreai kutatók cukorbeteg patkányokon vizsgálták, hogyan lehet a beteg szervezetet inzulin-analóg anyag termelésére késztetni, ráadásul úgy, hogy annak termelése a vércukorszinttel összhangban álljon. Ehhez az inzulin génjét egy genetikailag módosított vírussal jutatták be a rágcsálókba.

A cukorbetegség egyik típusában a hasnyálmirigy a béta-sejtek hibás működése miatt nem termel elegendő inzulint. A vércukorszintet szabályozó hormont a jól funkcionáló sejtek a vér glükóz-koncentrációjának változásával egyensúlyban juttatják a vérbe. Ha kevés a glükóz, a szervezet nem jut elég energiához a működéséhez. A cukorbetegségnek ez a típusa genetikailag meghatározott, gyerek- vagy tizenéves korban jelentkezik. A betegség másik fajtája gyakoribb, de ez elsősorban túlsúlyos középkorú embereknél jelentkezik.

A problémát napjainkban eredetétől függetlenül inzulin pótlásával kezelik, ami nem csak, hogy kellemetlenségeket okoz, de ezzel a módszerrel nem is lehet a hormont a vércukorszinthez gyorsan alkalmazkodva adagolni. Léteznek próbálkozások inzulintermelő sejtek beültetésére, de ezeket az idegen sejteket rendszerint kidobja a betegek szervezete. A génterápia viszont már eddig is nagyon reménykeltő megoldásokkal kísérletezett - a most bemutatott kísérlet eredménye például öt nappal a beavatkozás után jelentkezett. A koreaiak módszere ugyan a gyerekkorban kezdődő cukorbetegség kezelésére alkalmas, de további tesztek alapján bizonyos esetekben esetleg a felnőttkori cukorbetegségre is megoldást jelenthet.


Nature
		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester