Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk
Génvásár


Tonga lakói eladják génjeiket egy biotechnológiai társaságnak. Miután a szigetország kormánya megállapodott az egészségügyi adatbázis létrehozásával foglalkozó ausztrál Autogen céggel, most vérmintákat gyűjtenek a későbbi DNS-tesztekhez. A gének birtokosává váló cég vezetője, Greg Collier elárulta, hogy további csendes-óceáni szigetekkel is hasonló tárgyalásokat folytatnak, de az országokat egyelőre nem kívánta pontosan megnevezni.

A vállalkozás célja az, hogy a biológiai információból megpróbálják azonosítani a Tongán gyakorinak számító cukorbetegség, kövérség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szerepet játszó géneket. Tonga történelmi és földrajzi elszigeteltségének következtében az ott élő populáció genetikailag meglehetősen homogénnek tekinthető. A 102 ezer lakos szinte mind polinéziai ősöktől származik, az ebből fakadó nagyfokú hasonlóság pedig megkönnyíti a gének felismerését. Azonban ha még sikerrel járnak is a kutatások a tongai populációban, az eredmények nem lesznek feltétlenül általános érvényűek, figyelmeztetnek a populáció-genetikusok. Vannak ugyanis bizonyos gének, amelyek csak adott populációkban vannak jelen, és az adott környezeti feltételek mellett fejtik ki hatásukat.

Amikor Izland kormánya a deCODE cégnek eladta lakosai genetikai információit, az eset erősen megosztotta a közvéleményt. Collier szerint ez most nem fog bekövetkezni, mert a megállapodásban ügyeltek arra, hogy az etikai csapdákat elkerüljék. Ennek egyik eleme, hogy minden egyes tongainak beleegyezését kell adnia ahhoz, hogy adatai az egészségügyi adatbázisba bekerülhessenek. Izlandon ezzel szemben külön kérvényezni kellett, ha valaki nem járult hozzá adatainak a programban való felhasználáshoz. Az Autogen továbbá megosztja a kormánnyal bármilyen, a kutatáshoz kapcsolódó tevékenységéből származó profitját. A cég vállalta azt is, hogy a jelenleg kezdetleges egészségügyi ellátást kutatóközpont kiépítésével javítja. A betegségek gyakoriságának szűrése nem csak a kutatásban hasznosítható adat, hanem egyben a jövőbeni egészségügyi intézkedések kialakításában is fontos tényező lehet Tongán.


New Scientist
		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester