Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
a Sandia által fejlesztett digitális vezérlésű intelligens műláb, melyet a tervek szerint két éven belül piacra is dobnak
http://www.sandia.gov/
media/NewsRel/NR2000/
smartleg.htm
Fantom-fájdalomcsillapító


Az amputáción átesett betegek gyakran arról panaszkodnak, hogy az eltávolított végtag csillapíthatatlanul fáj. Ez a jelenség a fantom-fájdalom. A fájdalomnak erre a különleges fajtájára eddig még nem volt gyógymód. Német kutatók azonban nemrég felfedezték, hogy a végtag-csonk ingerlésével egyidejű aktív gondolkodás a fájdalmat mérsékelheti.

A berlini Humboldt Egyetemen neurológusa, Herta Flor szerint, az önkéntes betegeken végzett kísérletek után többen kijelentették, hogy a korábban alig elviselhető fájdalom egészen tűrhetővé vált. A fantom-fájdalom úgy keletkezik, hogy az agykéreg érzékeli a láb elveszítése után, a korábban meglévő idegpályákon keletkező jelzések hiányát. Az agyat leképező felvételeken a szomato-szenzoros területnek megfelelő, úgynevezett S1 régió úgy viselkedik, mint egy térkép: különböző részeinek aktivitása a különböző testrészek állapotáról ad felvilágosítást. De a végtag amputációja után úgy tűnik, mintha ennek a térképnek a határai megváltoztak volna. Például az eltávolított felsőkar agykérgi területét elfoglalja a szájé és az álkapocsé. Sajnos ezért más testrészek ingerlésekor is az elfoglalt nyomvonalon terjed a fájdalom, ezért érzi a beteg azt, hogy amputált végtagja fáj. Minél nagyobb az elbitorolt agyi terület, annál erősebb a fájdalom.

Flor és munkatársai állatkísérletek során felismerték, hogy az adott testfelület fokozott ingerlése növeli az annak megfelelő agykérgi rész aktivitását, de korábbi kísérleteikből azt is tudták, hogy önmagában a csonk ingerlése még nem csökkenti a fájdalmat. Arra kérték pácienseiket, hogy a helyi elektromos ingerléssel párhuzamosan koncentráljanak a csonkra. A kísérleti alanyoknak jelezniük kellett, hogy milyen gyakran, és a csonk mely részén érzik az ingereket. A gyakorlat két héten keresztül, napi másfél órát vett igénybe. Összehasonlításképpen öt másik amputált személyt hagyományos fájdalomcsillapító-szerekkel, és fizikoterápiával kezeltek. Míg a gyakorlatokon résztvevőknél 60%-os arányban csökkent a fájdalom, a kontroll csoportban nem következett be változás. Az agyi felvételek is bizonyították, hogy a gyakorlás nyomán a fájdalom érzékelő agykérgi terület mérete csökkent, majdnem ugyanakkora területre szorult vissza, mint az egészséges embereké. Sikerült azt is kimutatni, hogy minél hatékonyabban koncentrált a beteg a csonkra, annál jobban csökkent a fájdalom. A kutatók szerint a gondolkozás nagyban meghatározza az agyi térkép méretét, és ezáltal a fájdalomérzékelés útvonalait.


         

üres
© pipacs.hu
webmester