Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk
A biotechnológusokat nem érdekli a közvélemény


A gyógyszergyártó és biotechnológiai cégek jövőbeni terveire vajmi kevés hatással van a közvélemény. Ezt maguk a vállalatok képviselői vallják be, ezzel adva hangot az akadémikus állásponttal gyökeresen ellenkező véleményüknek.

A Stuttgartban zajló nemzetközi konferencián (IBC Biomics Meeting) titkos szavazással mérték fel a jelenlévők véleményét. A konferenciára meghívott főként német, svájci és angol érintettek az egyhetes találkozón ezekben a percekben is üzleti stratégiákat vitatnak meg egymással, új technológiákkal és a Humán Genom Projektből származó információk felhasználási lehetőségeivel ismerkednek. Meglepő módon az alkalmazottak saját bevallásuk szerint kevésbé adnak a köz szavára, mint a döntéseket hozó főnökeik: előbbieknek kevesebb, utóbbiaknak több, mint fele veszi figyelembe a közvéleményt. A találkozón megjelent kutatóknak háromnegyede ezzel szemben igenis tekintettel van a társadalomra.

Meglepőnek számít a szavazásnak a betegek genetikai teszteléséről szóló része is, ugyanis a megkérdezetteknek csupán 11%-a gondolja úgy, hogy ez az eljárás három éven belül rutinná válik. A többség az elkövetkező öt és hét év közé teszi ennek idejét. Végül az általános nézettel ellentétben a leghozzáértőbbeknek több mint fele úgy ítéli meg, hogy Európa a biotechnológia terén kettő-négy évvel lemaradva követi az Egyesült Államokat.


Rebecca Lawrence beszámolója nyomán
		 

Összeállította: Szöllősi Melindaüres
© pipacs.hu
webmester