Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
az agybank hivatalos honlapja
http://www.brainbank.mclean.org
Agybank polcokon


A világ legnagyobb emberi agy-gyűjteményét a Massachusetts-i McLean kórházban tárolják. A két kórteremből átalakított szoba egyikének falait a plafonig polcok borítják, rajtuk halványsárga formaldehiddel töltött, számozott üveghengerek sorakoznak. Mindegyikben egy fél agy úszik, összesen 4000 darab. A másik szobában mínusz 80 fokos hideget biztosító hűtőrendszer zümmög folyamatosan - váratlan áramkimaradás esetén azonnal beindul a tartalék generátor -, itt őrzik az agyak másik féltekéjét, darabokban.

A Harvard Agyszövet Központot nagy kincsnek tartják az agykutatók, ahonnan bármilyen idegrendszeri rendellenességet mutató emberi agy szövetét beszerezhetik kísérleteikhez. A gyűjtemény évente 350 agyvelőt fogad, és több mint 6000 agyszövet darabkát küld ki az igényeknek megfelelően. Van minden: memória nyomokat tartalmazó hippocampus, skizofrén homloklebeny, színvak látókéreg, rendszeres pánikrohamon átesett agytekervény. Csak néhány nyomtatványt kell kitölteni és szabad a vásár. A magyarországi idegrendszertani kutatásokban élenjáró Központi Orvostudományi Kutató Intézet (KOKI) tudósai sokszor túl körülményesnek, pénz- és időrablónak tartják az emberi szövetek kereskedelmére vonatkozó nemzetközi jogszabályok által meghatározott hivatalos beszerzési útvonalat, inkább útitáskájukban a pipere holmik közé csúsztatják az epilepsziában szenvedett amerikai betegek agydarabkáit tartalmazó kémcsöveket, leleményesen megvalósítva a fordított agyelszívást.

A Massechusetts-i központ közel húsz éve jött létre azzal a céllal, hogy a különböző degeneratív idegrendszeri megbetegedésekben, Alzheimer-kórban, elmebajokban, hangulatzavarokban szenvedő páciensek agyát konzerválja a betegek halála után, és biztosítsa az agyszövet mintákat az orvosbiológiai kutatások számára. Idén elkezdték a normális agyak begyűjtését, ezzel is nehezítve munkájukat. Egyébként sincs könnyű dolguk az agybeszerzőknek, mivel az agyvelőnek a gyűjteménybe kell jutni az agyhalál beállta után 24 órával. Legtöbbször a szervátültetéseket koordináló intézményektől kapják meg a holttestből melléktermékként fennmaradó közvetlen gyógyító célú újrahasznosításra (szervátültetésre) alkalmatlan, szakszerűen előkészített emberi agyat.

Az áru puha és romlandó, rosszul tűri a hosszú szállítást, ezért a központ szakértői közvetlen kapcsolatban állnak a helyi hullaházak vezetőivel. Meghívták őket is "A boncasztaltól a betegágyig és vissza" címmel rendezett szakmai konferenciára, ahol a temetői személyzet figyelmét felhívták arra, hogy a koponyából azonnal eltávolított agyvelőt gyorsan csavarják be több réteg nejlonba, és bejegelve juttassák azt a központba. Az egy-másfél kilogramm súlyú rózsaszín szövettömeg ott azonnal jó kezekbe kerül. Minden agyat középen kettévágnak, az egyik féltekét formaldehidben teszik el, a másikból 16 szeletet metszenek le, és teflonbélésű edényekben folyékony nitrogénben túlhűtik. Ez a folyamat körülbelül egy órát vesz igénybe, utána a hűtőkamrába kerül az anyag, ebből rendelhetnek majd a kutatók. A szöveteken kívül a központ őrzi az agyak egykori tulajdonosainak élettörténetét, kórlapját és boncolási jegyzőkönyvét. A páratlan gyűjteményt rendszeresen mintegy száz akadémiai és ipari kutatólaboratórium használja.

         

üres
© pipacs.hu
webmester