Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunk


a témához kapcsolódó oldalak
A National Library of Medicine hivatalos honlapja a Visible Human Project ismertetésével
http://www.nlm.nih.gov/
research/visible/
visible_human.html
a 3D anatómiához kapcsolódó további oldalak
http://www.uchsc.edu/
sm/chs/gallery/
gallery.htm
http://www.uke.uni-hamburg.de/
institute/imdm/idv/vm3dn/
io_nervous_system.en.html http://www.Uni-Mainz.DE/
FB/Medizin/Anatomie/
workshop/englWelcome.html http://www.voxel-man.com http://www.anatomicaltravel.com
Látható ember


A texasi gyilkost, Joseph Paul Jernigant 1994-ben végezték ki Dallasban. Ez a dátum egyben a bűnöző új, virtuális életének kezdetét is jelzi. A 38 éves férfi holtában kiváló anatómia tanárrá, a sebészgyakornokok páratlanul hatékony oktatójává vált. Jernigan kivégzésével ugyanis egy időben indult az amerikai National Library of Medicine "látható ember" programja, a Visible Human Project. Ekkor készítették el a 15 gigabájt méretű adatbázist a gyilkos fagyasztott holttestéből nyert 1878 darab metszet leképezésével. Egy évvel később elkészült társa, a "látható asszony" metszetgyűjteménye is.

Idén ősszel a National Institute of Health konferenciát rendezett anatómusok és számítógépes szakemberek részvételével, melynek témája a program eddigi eredményeinek értékelése volt. A jelenlévők valamennyien egyetértettek abban, hogy a "látható emberek" a 21. században az anatómia tudományának alapját jelenthetik majd. A kutatók lelkesedése határtalan, mind az adatbázis gazdasági hasznát, mind az oktatásban játszott szerepét illetően. Használata például feleslegessé teheti az orvostanhallgatók sokszor kellemetlen és hosszadalmas boncolási gyakorlatait.

Az emberi testnek ez a háromdimenziós számítógépes modellje idővel egyre fejlettebbé vált: a szervek elforgathatóak és feldarabolhatók, lehetőség van a kutatás szempontjából érdekes részek kiemelésére különböző színekkel. Michael J. Ackerman, a Visible Human Project szellemi atyja szerint az anatómiai képfeldolgozásban kimeríthetetlen lehetőségeket rejt az Insight nevet viselő szoftver alkalmazása. Úgy látja, hogy az eljárás alkalmazása akkor térül majd meg igazán, ha élő emberek CT-vel és MRI-vel készült felvételeit is képes lesz feldolgozni a rendszer, megkönnyítve a sebészek munkáját.

A projekt során előállított harmadik "látható ember" már sokkal fejlettebb elődeinél. A 59 éves elhunyt asszony testének leképezése során sikerült kiküszöbölni a kísérleti műtermékeket, sokkal több és vékonyabb metszet készült róla.

A sebészek azt remélik, hogy hamarosan elhárulnak a jogi akadályok is a három dimenziós sebészet gyakorlati alkalmazásának útjából. Dr. Greg Merill, a Gaithersburg-i HT Medical System alapító orvosa szerint a műtétek 70 százalékánál fel tudnák használni a 3D adatbázist. "Olyan eszköz van a kezünkben, mint amilyenek jól ismert repülőgép-szimulátorok a pilóták kiképzésében "- állítja a szakértő.


         

üres
© pipacs.hu
webmester