Pipacs
korábbi cikkeinklegújabb cikkeinka pipacs.hu készítőitudományos-fantasztikus sorozatunkhétvégi programajánló
Keresés a Pipacson

Korábbi cikkeink:

Újabb adatok az Alzheimer-kór genetikai hátteréről Az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát tizenhatszorosra növelő DNS-szakaszt azonosítottak amerikai kutatók. Azt remélik, hogy a korábban már megismert génekkel együtt, ez a felismerés elősegíti az időskori betegség pontos genetikai hátterének feltérképezését. A kutatás eredményei egyben a hatékony terápia kulcsát is jelenthetik.

teljes cikk

A vér szaga A genetikai rokonság nemcsak a hasonló alkati jegyekben, viselkedésben és DNS-állományban nyilvánul meg. Amerikai kutatók igazolták azt a nem túl meglepő feltételezést, hogy családtagok szag alapján is azonosítani tudják egymást. Az ismerős kipárolgások érzékeléséhez azonban nem elég egy fedél alatt élni, az örökbefogadott gyerekek szagmintáit nem ismerik fel nevelőszüleik.

teljes cikk

Daganatpusztító mikrorobot Japán kutatók fejlesztése az a rizsszem nagyságú orvosi műszer, amely képes felismerni, és elpusztítani a rákos daganatokat.

teljes cikk

Öngyilkos petesejtek Az embrionális fejlődés során a nőnemű magzatokban közel hét millió petesejtkezdemény képződik, az újszülött kislányok már csak egy millió ivarsejttel rendelkeznek, és a pubertás idejére ez a szám a harmadára csökken. Az ivarsejtek természetes pusztulásának szerepét vizsgáló amerikai kutatók legújabb eredményei segíthetnek a meddőség gyógyításában.

teljes cikk

Szarvasmarhák frizurája A dühöngő bikát fegyverként használt szarvai teszik félelmetessé. A matadorok azonban az állat várható viselkedését biztosabban kitalálhatják a bika fejét borító szőrzetből, mint szarvaik méretéből. Amerikai kutatók legfrissebb megfigyelései ugyanis azt mutatják, hogy a váratlan helyzetbe kerülő szarvasmarha magatartását a frizurája határozza meg.

teljes cikk

Tökéletlen másolatok A klónozott embriók genetikai állománya rendellenes DNS-szakaszokat tartalmaz.Dél-koreai kutatók szerint ez lehet az oka annak, hogy a klónok többsége idő előtt elpusztul.

teljes cikk


üres
© pipacs.hu
webmester